logo

harmonia-logo

XV. Pünkösdi ünnepségek - Martos

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2010. május 22. 

XV. Pünkösdi ünnepségek - Martos


A pünkösd a szentlélek eljövetelének ünnepe, az anyaszentegyház születésnapja. Arany János ezekkel a szavakkal fejezi ki a pünkösd iránti lelkesedését:
"Szép, piros a pünkösd reggel
Mintha tűzzel -  Szentlélekkel
Menny - föld tele volna. "

A Húsvét és a Karácsony után a keresztény egyház harmadik legnagyobb ünnepeként tartja számon a szentlélek eljövetelét, ennek ellenére az emberek kevésbé ünneplik oly látványosan, mint az előző kettőt. Anyáink, nagyanyáink idejében a pünkösd bővelkedett látványosabbnál látványosabb eseményekben. Először is volt a májusfaállitás, továbbá pünkösdi királyválasztás és egyes vidékeken a falu legszebb lanyai közül királynőt is választottak. Pünkösd vasárnapján, illetve másnapján hétfőn majálisokat, táncmulatságokat is rendeztek.
Martoson ha nem is teljesen a régi hagyományokat felelevenitve, de immár XV. alkalommal igyekeznek megünnepelni piros pünkösd ünnepét. A tizéves Feszty parkban gulyásfőző versennyel kezdődött a nap. Koncertet adott az Árgyélus zenekar, és volt lovasijász bemutató. A Budapesti Utcaszinház művészei a Ludas Matyit adták elő. Délután öt órakor kezdődött a Turul amfiteátrumban az - Örökség - hagyományőrző csoportok fellépése. Ennek keretén belül léptek szinpadra a naszvadiak, mégpedig a Pettyem tánccsoport, a Búzavirág éneklőcsoport és a Viza citerazenekar. Csiba Júlia és a Csángálló zenekar Romániából érkeztek, hogy énekükkel, zenéjükkel elkápráztassák a közönséget. Az ökumenikus istentisztelet után következett a gálakoncert, tüzijáték és gyertyástánc.
A XV. martosi pünkösdi ünnepség táncházzal fejeződött be az Árgyélus házban.


 

Utoljára frissítve (2010 június 01., kedd 07:28) 2010 június 01., kedd 06:43