logo

harmonia-logo

Bécs - Szent István ünnepe

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2010. augusztus 29.

Bécs - Szent István ünnepe 2010
 
2010. augusztus 29-én a naszvadi hagyományőrzők harmadik alkalommal vettek részt Bécsben a Bécsben élő magyar katolikusok által szervezett Szent István ünnepségen.
A rendezvény megálmodója s azóta is főszervezője Simon Ferenc atya, aki szerint az ausztriai magyarok a hid szerepét töltik be magyarok és magyarok között.
Az Erdélyből, Szerbiából, Magyarországról es a Felvidékről érkezett résztvevők a Szent-István téren gyülekeztek és onnan énekszóval vonultak be a Szent-István székesegyházba, hogy részt vegyenek az államalapitó szent király tiszteletére megtartott szentmisén. Az ünnepi szentmisét Th. Dr. Németh László nagybecskereki püspök atya mutatta be. Szentbeszédében Szent-István királyunk érdemeit méltatta, aki tudjuk komolyan vette az evangélium szavait, és amit szervezett azt nem homokra épitette, hanem sziklára, és ezen a sziklán még mindig létezik Magyarorszég és a magyar nemzet.
A Pápai-, Székely-, és a Magyar Himnusz eléneklése után Szent-István karcsontereklyéjét körmenetben átvitték a Máriapócsi Szűzanya oltárképéhez, ahol a jelenlevök hódolatukat fejezhették ki.
A szentmise végéztével a résztvevök átvonultak a bécsi Érseki Palotába a szeretetlakomára.
Délutan 15 órától két helyszinen, a Szent-István téren és az Érseki Palota udvarán 26 népének és tánccsoport mutatta be műsorát. Naszvadi fellépőink, a Buzavirág éneklöcsoport, a Viza citerazenakar és Pettyem tánccsoport az Érseki Palota udvarán léptek fel, ahol nagy sikert arattak.Előadásukkal Dr. Gálfy Gyula veszprémi érsek érdeklődését is felkeltették. Az érsek atya elismerően nyilatkozott csoportjaink fellépéséről, áldását adta ránk, továbbá erőt és kitartást kivánván magyarságunk megőrzéséhez elbúcsúzott tőlünk.
Fáradtan, de élményekkel gazdagodva tértünk haza.
 
RIA
 
Az aug. 28.-án rendezett Szent István-napi megemlékezésről szép, fényképes beszámolót találhattok a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség honlapján 
http://www.katolikus.at/  


A beszámoló szövege: http://www.katolikus.at/page42/page64/page64.html

A Dómban és püspökségi udvarban készített fotóok: http://gallery.me.com/ferenc.simon#100657

Egy hölgy a Stephansplatz-i rendezvényröl készített szép fotói: http://gallery.me.com/ferenc.simon#100664
 
 

Utoljára frissítve (2010 szeptember 23., csütörtök 07:49) 2010 szeptember 02., csütörtök 12:15