logo

harmonia-logo

XII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntő

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2018. november 17.

„Hagyományos régiók, régiók hagyománya“

XII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntő

     Immáron XII-ik alkalommal adott otthont november 17-én, Budapesten a Csepeli Munkásotthon a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntőjének.

A Vass Lajos Népzenei Szövetség kétévente rendezi meg a Versenyt a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar, s a határon belül élő nemzetiségi dalkörök, zenei csoportok, szólóénekesek, hangszeres szólisták számára.

A verseny célja: Vass Lajos szellemének adózva – aki a televízió segítségével megénekeltette a magyar népet -, bizonyíthatjuk, hogy a népzene napjainkban is összetartó érték. Zenei anyanyelvünk lélekben összekapcsol emberi közösségeket határainkon innen és túl. Egész népünk gazdagodik, ha ki-ki saját hagyományát műveli, ápolja mind magasabb és magasabb szinten.

Az idei rendezvény fővédnöke Vass József, a Vass Lajos Népzenei Szövetség elnöke, a rendezvény védnökei dr. Gerzanics Magdolna népzenekutató, újságíró a Vass Lajos Népzenei Szövetség szakmai elnöke, valamint dr. Alföldy-Boruss István népzenekutató, a Magyar Rádió nyugalmazott zenei főszerkesztője, a Vass Lajos Népzenei Szövetség szakmai elnöke voltak.

Az ünnepi megnyitót követően elkezdődött a verseny, melyben a felnőtt kategóriában 63 csoport, a gyermek-ifjúsági kategóriában 37 szereplő mérte össze tudását.

Alapszervezetünk képviseletében a Búzavirág női éneklőcsoport, valamint Szabó Júlia ifjú népdalénekesünk érdemelték ki, hogy részt vegyenek ezen a rendezvényen, hogy versenybe szálljanak egy nagyon erős mezőnyben, a „Vass Lajos Nagydíjának” az elnyeréséért. A végeredmény szinte minden képzeletet felülmúlt. A mi „kis” Julcsink nagyon nagyot alakított, megérdemelten nyerte el a Vass Lajos Nagydíj fokozatát! S a Búzavirág éneklőcsoport? Nos, írásaimban szoktam volt említeni, hogy nagyon elfogult vagyok velük szemben, mert én valamennyi fellépésükkel maximálisan elégedett vagyok. De úgy látszik ezen véleményemmel nem vagyok egyedül, mert fennállásuk óta immáron harmadszor ítélte oda a csoportnak a szakmai zsűri a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei Döntő, felnőtt kategóriában, a Vass Lajos kiemelt Nívódíj fokozatot! Nagyon nagy dicséret és köszönet jár mindnyájuknak ezért a csodálatos eredményért, s természetesen nagybetűs köszönet és hála jár felkészítőiknek, Korpás Évának és Bedecs Ilonának, akik nagyon nagy hozzáértéssel egyengették védenceik útját.

                                                                                                                                                      GM

 

 

Utoljára frissítve (2018 november 21., szerda 12:47) 2018 november 21., szerda 12:44