logo

harmonia-logo

10 éves a Pettyem - népdalest

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2018. október 20.

10 éves a Pettyem - népdalest

A több évtizede megrendezésre kerülő, „Dalolj, Táncolj Velünk”, hagyományos népdalest, ez évben a „10 Éves a Pettyem Néptánccsoport” címet kapta, lévén 10 éve, hogy újraindult a néptánc oktatás a Csemadok helyi szervezetének égisze alatt.

A hagyományos népművészeti esztrádműsor, mindazon túl, hogy évfordulót ünnepelt, egyúttal az egyes csoportok bemutatkozójaként is nyilvántartott rendezvény, ahol az összes éppen aktív népművészeti csoport, bemutatkozik. Az előző években minden alkalommal meghívott vendég együttesek is hozzájárultak a műsor színvonalához most az eddigiektől eltérően, csak kizárólag hazai előadók töltötték ki a műsoridőt. Egyedül csak a „Varjos” kísérőzenekar érkezett meghívott vendégként. A műsor, lehetne akár egy évzáró értékelés is, ami a szervezet népművészeti oldalát illeti.

                A fenti rövid összefoglalóval le is zárhatnám a szövegelést, de a helyszínen átélt és az azóta is visszatérő kedves élményemlék arra késztet, hogy részletesebben is szóljak a rendezvényről. Ezekkel a visszatérő gondolatokkal az elmémben kezdtem hozzá a beszámoló megírásának, mint már megannyi alkalommal, az elmúlt évtizedben, hogy az egyes hírek eljussanak minden Naszvadi postaládájába, hogy minél többen értesüljenek az egyes eseményekről, amelyek a közel 70 éves múlttal rendelkező Csemadok helyi szervezete munkásságának köszönhetően jöttek létre, melyek gazdagítják az egyetemes magyar kultúrát és községünk kulturális életét.

                A megszokott időben, kezdődött a műsor, az öltözők zsúfolásig tele népművészekkel, a nézőtér minden ülőhelye és állóhelye pedig kíváncsi nézőkkel. Színpadon Szabó Julcsi, ki már számos alkalommal bűvölte el hangjával a közönséget, most Erdélyi mezőségből származó népdalokkal kedveskedett, majd az est műsorvezetője Simonicsné, Pelle Tímea lépett a nézők színe elé, s köszöntötte a jelenlévőket, bemutatta a csoportokat, ismertette a különböző műsorokat, majd átadva a színpadot, teret adott a Búzavirág női éneklőcsoportnak, kik Naszvad környéki dalokat adtak elő. Énekszó után a táncé vlt a főszerep, azon régi Pettyemesek léptek színpadra, kik még a 10 éves korszak elején sajátíthatták el a néptánc alapjait. Délalföldi táncokat mutattak be a Varjos zenekar kíséretével. Következett a Sústya citerazenekar nógrádi dalokkal, majd a legkisebb néptáncosok, a kis Pettyemtől láthatott a közönség sárközi táncokat. Ismét citerazene, ezúttal a 10 tagú Viza lépett színpadra, magyarbődi feldolgozásokkal.   Ismét ének következett, ezúttal a Búzavirág férfi csoportja foglalta le a nézőket katonadalokkal, majd őket követte, az est talán legjobban várt csoportja a néptáncos gyermekek szőlőikből verbuválódott „felnőtt Pettyem” néptánccsoport, szatmári táncokkal, mondani sem kell, hogy elsöprő sikerrel. Ezek után a Búzavirág vegyes éneklőcsoport hangja töltötte meg a kultúrházat. Mivel az egész estét a 10 éves Pettyemnek ajánlatta fel a rendezőség, nem is fejeződhetett volna be a műsor egy csodálatos táncprodukció nélkül. Folyamatosan, táncközben érkeztek a színpadra a táncosok, a legkisebbek, majd folyamatosan a különböző korosztályok, végén a legidősebbek, így együtt volt a színpadon három generáció.

                Ezt látva az örömtől elérzékenyülve tettem fel magamban a kérdést, kellhet e, attól nagyobb öröm, hogy a színpadon 100 főt is meghaladta a népművészeti előadók száma, kik igyekezetét 250 fős nézősereg követhette figyelemmel, kik nem sáfárkodtak a tapssal, melyből bőven jutott minden szereplőnek. Bőven jutott mindenkinek, az érezhetően szívből jövő, tapssal közvetített szeretetből, amelyet a közönség árasztott. Kaphatnak e, a szervezők, a szereplők, a csoportvezetők, a tanítók nagyobb ajándékot, mint a tömérdek elvégzett társadalmi munka után megérett gyümölcs, semmihez nem hasonlítható szinte már, mámorító ízét? Biztosan állítható, hogy nem, s éppen ez az az erő, amely élteti a tenniakarást.

                Az est még ezzel nem ért véget, a már jól bevált módon, a Csemadok klubhelyiségeiben még órákig folyt az eszmecsere és az öröm átélése, amit az évforduló tiszteletére készített díszes torta édes íze csak fokozhatott.

DR

Utoljára frissítve (2018 december 19., szerda 21:28) 2018 december 10., hétfő 12:37