logo

harmonia-logo

Májusfaállítás a Tájház udvarán

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2019. április 30.

Májusfaállítás a Tájház udvarán

 

Ha május 1, akkor majális, a fiatalság tavaszi örömünnepe, a májusfa állításának ideje.

A májusfa, a zöld ág a természet megújulásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. Május elseje e mellett a munka ünnepe is. Az előző rendszerben kötelező volt felvonulni, megénekelni, ünnepelni azt, hogy milyen jól teljesít a gyár és erős a „JRD“, legyőzhetetlen az a rendszer, mindazt, amit a rendszerváltás közös akarattal mégis elsöpört. A kötelező felvonulás és ünneplés ideje ezzel szerencsére elmúlt, de a munkát tényleg lehet ünnepelni ma is.

      Naszvad község önkormányzata és a naszvadi Nyugdíjasklub évek óta sikeresen megrendezi falunkban a Tájház udvarán a hagyományos Májusfaállítási ünnepséget május előestéjén. Ismét sokan kilátogattak a helyszínre, hogy lássák a fellépők által feldíszített Májusfát felemelkedni, s nótaszóval ünnepelni.

 A kultúrmüsor keretében felléptek a Hurban és Sládkovič utcai óvodák apróságai, a helyi alapiskolák diákjai,valamint Czafrangó Szilvia táncosainak előadását is megtapsolhattuk. Volt még alkalmunk megnézni a helyi nyugdíjascsoport produkcióját, de utána sajnos közbeszólt at időjárás, félbemaradt a kultúrmüsor. Énekelni viszont sátor alatt is lehet, még szükre szabott körülmények között is, a Búzavirág éneklőcsoporton nem fogott ki az időjárás. Nótáztak, énekeltek, mint ahogy a hely szelleméhez illik. Megérkezett a lekváros fánk is (nekünk akkor is siska), egy kis öblíteni való borocska is akadt. Az udvaron terjengő illatoknak sem lehetett ellenálni, kígyózó sorok álltak a helyi vadászszövetség standja előtt.

      Időközben a majális ünnepség állandó zenekara , a Régi Csibészek is rázendített, húzta a talpalávalót. Ha kivilágos virradatig nem is, de kifulládásig járhatta aki akarta.

                                                                                                                                                      GM

 

Utoljára frissítve (2019 május 06., hétfő 11:04) 2019 május 06., hétfő 11:00