logo

harmonia-logo

Mécsrirág Irodalmi Kör fellépése Csornán

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2020. január 17.

Mécsrirág Irodalmi Kör fellépése Csornán

 

 Mécs László papköltő 125. születésnapjára emlékeztünk, egykori működési helyén Csornán, a premontrei apátság dísztermében 2020. január 17-én.

Ignác atya nagy szeretettel fogadott és körbevezetett a gyönyörűen felújított apátság épületében. Lélegzet visszafolytva hallgattuk a rend történetét, közben megcsodáltuk a patináns szépségű könyvtárat, festményeket. Az apátság tagjai ma is a regula szerint élnek. 17 órától a Feszty Masa által megfestett Mécs László portré előtt mondhattuk el verseinket, Fazekas Márton apát úr jóvoltából.

Felemelő érzés volt a nagy költő egykori működési helyén bemutatni műsorunkat, ahol a rend tagjai és vendégei mint a gödöllői Balogh Piusz főapát úr, volt rendtársa a 91 éves Horváth Ödön apát úr is részt vettek. Nagy örömmel fogadták a hírt, hogy Mécs László hagyatéka kis irodalmi körünk által is él, és mint pislákoló kis mécses továbbítja a nagy költő szellemiségét. Ők is ezt teszik. Kiadtak egy könyvet Mécs László életéről és legismertebb verseiből a „Piros csizmán őszi harmat“ címmel, melyben a költő személyes tragédiájáról így ír. „Vágyam, csizmám megkötötték – pókhálókkal, senki –törpék“ és „örökségem verik dobra, - s én nézem, mint bánat szobra“.

Emlékszobává alakították a költő egykori szobáját, személyes tárgyaival, portréjával, és ott áll az asztalon egy váza fehér rózsákkal , ahová most bekerült a mi egy szál vörös rózsánk is, ami a „ Vadócba rózsát oltok, hogy szebb legyen a föld“ című versét juttatja eszünkbe.

Itt derült ki számunkra, hogy a „ Fehéren és kéken“ c. verse a világon levő premontrei rendet, a kék gombok és öv, a magyar rendet jelképezi. Az asztalon található a halotti párnája másolata, melyen e vers címe van hímezve. Jelezvén, hogy egész életét hányatott sorsa ellenére is igaz premontreiként élte, teste pedig egyedüli premontreiként a Pannonhalmi bencések nyughelyén a Boldogasszony kriptában talált örök nyugalomra.

Gy.E.

Utoljára frissítve (2020 február 05., szerda 12:01) 2020 január 31., péntek 15:36