logo

harmonia-logo

Ógyallai farsang farka - Busók zajos vonulása

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2020. február 25.

Ógyallai farsang farka - Busók zajos vonulása

 

     A busójárás egy tavaszváró, téltemető népszokás a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi maszkos alakoskodása és dramatikus néphagyománya, amelyet a sokácok poklade néven is neveznek, ami a karnevál szó horvát megfelelője.

     Akiket érdekel eme karneváli forgatag, de ennek kedvéért nem szerettek volna Mohácsra utazni, elég volt ellátogatni Ógyallára, mert aki akarta az idén február 25-én, 17 órától immáron 5. alkalommal a helyi Csemadok jóvoltából megszemlélhették a maszkos, zajos busók vonulását a Hagyományok Házától az ógyallai kultúrházig. Végig ostorcsattogtatás, kereplők, csörgős botok zaja kísérte a felvonulókat, amelyek arra szolgálnak, hogy megfélemlítsék és mielőbbi távozásra bírják a telet.

Vidám kultúrmüsorral folytatódott az est a kultúrházban, melyen felléptek a helyi Feszty Árpád alapiskola mellett müködő óvoda kisdiákjai, a Bikfic Gyermeknéptánccsoport, a Fesztys színjátszók, a Búzavirág énelkőcsoport és a Viza citerazenekar Naszvadról. A szervezők lekváros fánkokkal, üdítőkkel s italokkal kedveskedtek a szereplőknek és a nézőknek egyaránt.

   A rendezvény táncházzal zárult, melyhez a Bellő zenekar húzta a talpalávalót.

                                                                                                                                               GM

 

Utoljára frissítve (2020 március 01., vasárnap 17:03) 2020 március 01., vasárnap 17:01