logo

harmonia-logo

Wass Albert felolvasó maraton negyedik alkalommal Naszvadon

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2020. február 28.

Wass Albert felolvasó maraton negyedik alkalommal Naszvadon

 

A világ magyarságát összekötő,a határokon átívelő Wass Albert felolvasó maratont XIII. alkalommal hirdették meg, amihez mi naszvadiak ismételten csatlakoztunk.

A Csemadok mellett működő Mécsvirág Irodalmi Kör tagjainak nem volt nehéz dolguk a szervezéssel, mert a régi és új felolvasók,énekesek, zenészek szinte várták a megszólítást és lelkesen készültek az eseményre. A Helyi Művelődési Központ elhúzódó felújítása arra kényszerítette a szervezőket, hogy új helyszint keressenek az eseményre. Az iskola díszterme ideálisnak tűnt, és az is lett. Iskolánk igazgatója Paedr. Becse Norbert örömmel bocsátotta rendelkezésünkre a termet. Február 28-án este 18.00-órára megtelt a díszterem és kezdetét vehette az esemény. A Jam Band zenekar elfoglalta helyét a színpadon, a Székely himnusz és a Felvidéki himnusz elhangzása után kezdődhetett a felolvasó maraton. Újra átélhettük azt a felemelő érzést, ami abból fakadt, hogy egyszerre, egy időben a Kárpát-medencében, sőt azon is túl, a tengeren is túl 58 helyszinnel együtt olvashattunk.

   Nagy örömünkre az iskola tanulói és pedagógusai szép számban vettek részt versekkel, prózákkal, a kórus pedig megzenésített verseket énekelt. A tehetséges, ragyogó szemű gyerekek elvarázsolták a közönséget. Köszönet a felkészítő tanítónőknek: Holka Gizellának, Lacza Nórának, Pasztorek Angelikának és Molnár Erikának. A gyerekek után a tanítónők is szép és érdekes olvasmányokkal álltak közönség elé.

     Meghívásunkra nagyon szivesen jöttek már harmadik alkalommal: Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas érdemes művész és felesége Borbála asszony, valamint Dunajszky Géza író Pozsonyból, aki legújabb könyvéből olvasott fel. Meghívásunkra örömmel jött Benes Ildikó és Pőthe István is, akik éneklésükkel örvendeztették meg a közönséget. Magyarországi vendégeink is voltak Neszmélyről, akik 3 nappal a felolvasó előtt írásban jelentkeztek, hogy szeretnének csatlakozni hozzánk felolvasónak. Négyen jöttek, hárman felolvastak: Izsó Ildikó, férje Horváth Béla és a 8 éves Farkas Marci. Úgy döntöttek, hogy átjönnek Felvidékre a felolvasó maratonra Naszvadra Wass Albert műveiből felolvasni. Párkányból is jött egy úr, Farkas Csaba, aki telefonon jelentkezett, hogy szeretne nálunk felolvasni Wass Albert egyik regényéből. Nagy örömmel jöttek közénk, mi pedig szívesen fogadtuk őket. A sors így új barátokkal hozott össze minket.

   A szép számú hazai felolvasók és az irodalmi kör tagjai csak a vendégek után következtek. Mire elhangzott a sok szép, bölcs, vidám, elgondolkodtató és felemelő részlet Wass Albert és más író-költő műveiből éjfél is elmúlt. Összesen 63 szereplője volt a felolvasónak. Az est folyamán a Jam Band zenekar szebbnél-szebb dalokat játszott a felolvasások között.

   Becse Szabó Ilona tehetséges tanítványai, Lalák Anna és Bencsik Bernadett csodás éneklésükkel ámulatba ejtették a közönséget. Nagy öröm, hogy a tavaly nálunk tapasztaltak hatására Tardoskedden és Gútán is megszervezték a felolvasót, így a Felvidéken 4 helyszínen zajlott a felolvasás. A Nemzeti összetartozás évében különösen fontos az összefogás, mert a megmaradásunk függ tőle. A gyerekeknek mutatott példa nagyon fontos, hogy tudják milyen utat kövessenek, hová tartoznak.

   A termet Wass Albert képei és az 5 éves Mécsvirág Irodalmi Kör újonnan elkészült logója díszítette. Az érdeklődők belelapozhattak az irodalmi kör fellépései alkalmával készült képekből összeállított albumba is, melynek címe "5 év képekben Mécsvirág Irodalmi Kör".

   A szünetekben finomabbnál-finomabb süteményeket, szendvicseket, pogácsát fogyaszthattak a fellépők, amivel az irodalmi kör tagjai kedveskedtek nekik. Jó hangulatban szinte elröppent a majdnem 7 óra. Asztalos Árpádnak köszönjük, hogy végig ott volt és szinte minden fontos pillanatot megörökített képekben. Holop Ferencnek a filmfelvételt, ami bekerül az NTV műsorába, Dobosi Tamásnak, hogy élő adásban közvetített egy részt a facebookra.

A Himnusz eléneklése után átszellemülten, feltőltődve, élményekben gazdagon váltak el egymástól az emberek.

Csontos Erzsébet

Utoljára frissítve (2020 március 06., péntek 06:21) 2020 március 06., péntek 06:14