logo

harmonia-logo

1972

1972

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

Szüreti felvonulás 1972

     Alapszervezetünk a megalakulása utáni első évektől kezdve megrendezte a szüreti bálokat, de az első szüreti felvonulásra csak 1972. október 15-én került sor. A felvonulás rendezői Dobosi József, Ledniczky József, Mátyus Vilmos, Haris Pál és Szombath András voltak.
 
A felvonulók:
- lovasok: Tóth Lajos, Dobosi László, Haris Gyula, Keszi József, Paluska József, Asztalos József és Oriskó István
 
- ökrös szekéren ülők: Ledniczky József, Tóth János, Asztalos József, Kovács Lajos, Polgár Tibor, Fekete Ferenc, Csonka Tibor, Dobosi Mária, Dobosi Irén, Méry Gyöngyi, Molnár Erzsébet, Maráz Erzsébet, Maráz Gizella
 
- hintófogat: Dobosi Lajos, Haris Pál, Dibusz Mária, Szabó Mária
 
- cigánykocsi: Dobosi József (cigányasszony), Haris Vilmos (cigányember), Németh Gyula (kocsis), Dibusz Imre (cigányember), Németh József, Dobosi Szilveszter, Dobosi Attila, Czuczor Tamás, Dobosi Ildikó (cigánygyerekek)
 
- lovaskocsi: Héger János (kocsis), Dobosi Gizella, Dobosi Mária, Csontos Gizella, Haris Mária, Czuczor Júlia, Csanádi Erzsébet, Keszi Valéria, Maráz Mária, Maráz Vince, Pásztó Imre, Mátyus Vince, Mátyus Péter, Lalák Sándor, Haris Gáspár, Lebó Imre
  
    A felvonulás a Kultúrház elől indult, ezután a Hencéreki úton mentünk végig, ki a Pethágon a főútig. Itt-ott megálltunk egy táncra. A főúton a népviseletbe öltözött fiatalok leszálltak az ökrös szekérről, és táncolva vonultak végig az utcán. A tánc alá Gyűrősi László harmonikázott. A menet másik részében az énekkar nótái csaltak jókedvet a házak előtt nézelődők szívébe. A felvonulást egy kis káréba fogott csacsi zárta. A Csendőr soron, a Tagyi laposon keresztül mentünk vissza a Kultúrházhoz.
   Este szüreti bál várta a mulatni vágyókat. A termet szőlőfürtökkel díszítették a rendezők. Szőlőcsőszök vigyázták, ki vetemedik rá, hogy a felaggatott fürtökből szemezgessen. Akit elfogtak, a bírói asztalhoz vezették. A büntetése 3-5 korona volt. Ha valaki megtagadta a fizetést, börtönbe csukták. A foglyot ki lehetett váltani.
 
 
Forrás: Dobosi József: Ötven éves a CSEMADOK Naszvad   14-15. oldal
 
LILI
 
 
 
  1. kép leírása
  2. kép leírása
  3. kép leírása
  4. kép leírása
  5. kép leírása
  6. Jelenet a fonóból
  7. Röpülj páva énekes
  8. Szüreti felvonulás

Képek a szüreti felvonulásról

Utoljára frissítve (2009 december 18., péntek 13:54) 2009 február 19., csütörtök 09:43