logo

harmonia-logo

Drogról nyíltan, megrendítően

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

          2008. szeptember 25-én a naszvadi kultúrházba érkezett Gáspár Károly, aki megdöbbentő, de tanulságos előadást tartott a drogfüggőségről. Az érdeklődők először megtekintették a „Karesz végakarata“ c. dokumentumfilmet, majd a filmbemutató után az édesapa beszélt a drog pusztító hatásáról és a megelőzés fontosságáról. Rámutatott a család fontos szerepére, az összetartás jelentőségére, az emberi méltóság megőrzésére. Megható, megdöbbentő volt a film minden egyes kockája. Minden tiszteletet megérdemel az az igyekezet, amellyel felhívja a figyelmet a veszélyre, a következményekre és a döbbenetes valóságra, ami a drog fogyasztóját, családját, barátait és az egész környezetét érinti. Nem kis feladatot vállalt és vállal magára az apa, aki életerős, vidám 21 éves fiát veszítette el 16 hónap leforgása alatt kábítószer túladagolásban.


          A filmhez nem kellett kommentár. Önmagáért beszélt. Megmutatta, hogyan távolodhat el egy ember szeretett családjától, barátaitól, ismerőseitől, hogyan hagy alább életminősége, akarata, belső értéke, hogyan veszíti el uralmát önmaga felett is egy csupa vidám, erős fiatalember, aki barátjává és mindenhatójává a kábítószert fogadja.
A szülő önmagát hibáztatva keresi az okokat. Utolsó pillanatig nem hiszi el, hogy ez az ő gyermekével is akár megtörténhet. Legmegrázóbbak az utolsó képsorok. A születéstől a halál pillanatáig. Honnan hová vezet nagyon gyorsan az az út, amelyet a droggal kéz a kézben teszünk meg.
         Másnap az iskolában tartott előadást, ahol diákjaink csöndben, meghatódva nézték végig a filmet, majd hallgatták Gáspár Károly intő és féltő szavait.
         Remélem, nyitott fülekre talált. A film képsorai pedig ott lebegnek majd gyermekeink szeme előtt a kísértés pillanatában.

 

Utoljára frissítve (2009 augusztus 06., csütörtök 09:11) 2009 március 18., szerda 11:48