logo

harmonia-logo

VII. Vass Lajos Népzenei Verseny

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2008. november 8., Budapest

VII. Vass Lajos Népzenei Verseny KÁRPÁT- MEDENCEI DÖNTŐ
 
 
        2008. november 8-án Budapesten rendezték meg a VII. Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjét. A rangos eseményre a Bíborpiros Szép Rózsa országos népzenei vetélkedő döntőjében, 2007. november 24-25-én Dunaszerdahelyen kapott meghívást a mi csoportunk is...
       Amikor megérkezett a levél, immár Budapestről, nem volt egyértelmű a vezetőség körében, hogy valóban részt kíván-e venni a csoport a Kárpát-medencei bemutatón. Végül mégis lehetőség nyílt az utazásra, és a csoport ebédjének kifizetésére is találtunk szponzort.
     A busz az izgalmas szombat hajnalán nagyon korán indult, hogy a megnyitón a naszvadiak is jelen lehessenek. Hamarabb megérkeztünk, mint a vezetőnk, aki a másik csoportját is hozta Szőnyből, és ő velük utazott. Mivel a szőnyi csoport előbb került színpadra, nekünk addig semmi kötöttségünk nem volt. Néztük a műsort, ismerkedtünk a környékkel, beszélgettünk régi barátainkkal, akik Szlovákiából, illetve Magyarország különböző vidékeiről érkeztek a Kárpát-medencei találkozóra.

 Bár egész nap nem esett, az időjárás végig borongós volt. Talán ez volt az oka, talán a feszült várakozás, a színpadon egy kicsit megilletődött volt csoportunk. Szerencsére a zsűrit így is sikerült levennünk a lábáról, a műsorunkról a verseny után nagy elismeréssel beszéltek a neves szakemberek. Megkaptuk az ebben a műfajban elérhető legmagasabb díjat, a VassLajos Nagydíjat. Nagyon nagy öröm volt ez számunkra.
 
 
 
A bemutatón csoportjaink, a Búzavirág Vegyes Éneklőcsoport és a Viza citerazenekar közös csokrot adtak elő, borosnótákat. A közönségből többen odajöttek gratulálni a hangulatos előadáshoz.
 
   
 
Ez a műsorunk úgy kezdődik, hogy a férfiak nótáznak egy pohárköszöntőt. Kezdetben ők állnak elől, a nők majd csak később lépnek eléjük.
Be is vonult a csoport a színpadra: elöl a férfiak, mögöttük a nők. Széles András, a neves citeraművész, aki a függöny mögött irányította, hogy minden rendben legyen, rémülten nézett rám:
- A lányok állnak hátul!
Én csak bólogattam:
- Igen.
Látva nyugalmamat, még mindig kétkedéssel szólt:
- Jól van ez így?
Jól bizony!
 
Ebéd után megtekintettük a Csili Művelődési Ház szomszédságában található Pesterzsébeti Múzeumot. A múzeumban dolgozó hölgy érdekesebbnél érdekesebb ötletekkel, történetekkel kápráztatott el bennünket, de sajnos messzebb menni, más nevezetességeket felkeresni nem volt időnk, mert a buszunk hamarosan indult haza. Készülődnünk kellett.
 
A buszban nagyon jó kedvünk volt, végignótáztuk az utat. Egy dalt kétszer nem énekeltünk el! Néhány szőnyi asszony, akik velünk jöttek haza, Szőnybe érve megkérdezték: „Hány dalt tudnak még?” Tudunk mi bőven! Nem kell minket félteni, kitart hazáig!
 
 
Az esti eredményhirdetésen a naszvadi csoportot a vezetőnk képviselte. Másnap írt levelet Naszvadra. Ebből idézünk:
 
  A levél szövege (Írójának engedélyével közöljük.)
 
 
A Vass Lajos Szövetség által megrendezett verseny teljes felnőtt műsoráról videófelvételt készített a Szövetség. Ennek anyaga megtekinthető a Vass Lajos Népzenei Szövetség honlapján.
 
 
Ha bal oldalon a legalsó téglalapra kattintunk, „Videó archívum”, a fellépés sorrendjében megtalálható az egész nap műsora. A mi csoportunk a 2. rész 5. fellépője volt. Kattintson a képre bátran a kedves olvasó!
 A felnőttek és a gyerekek versenyéről CD-felvételt jelentetett meg a Vass Lajos Szövetség, ami tőlük igényelhető.
 
 
A Kárpát-medencei döntőről a Tradíció Stúdió oldalán is lehet olvasni.
 
A fényképeket a szőnyi Nyikus Anna, és Ács Lajosné készítette.
 
Lili

 
Borosnóták - előadják: a Búzavirág Éneklőcsoport és a Viza Citerazenekar

  

Utoljára frissítve (2010 augusztus 20., péntek 23:11) 2009 augusztus 05., szerda 15:57