logo

harmonia-logo

Szent László - Kukoricás nap

Figyelem! új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatEmail

2010. október 9.

Szent László - Kukoricás nap 

    Sokadik alkalommal fogadta el a Csemadok naszvadi alapszervezete Szentlászló község önkormányzatának meghivását a Kukoricás napra. Minden év október második hétvégéjének szombatján a kukoricáé a főszerep.
    Szentlászló településen található Magyarország legelső Csuhémúzeuma. A csuhézás - naszvadiasan sústyázás - mesterségét az 1947-ben Szentlászlóra kitelepitett földijeink honositották meg a faluban. A múlt század negyvenes éveinek a kezdetén Lebó Sándor a naszvadi lakosoknak a megélhetést biztositotta ezzel az ötletével. Több száz asszony és lány kötötte a szatyrot a faluban, melyek aztán egész Londonig is eljutottak. A Csuhémúzeum többek között ennek is állit emléket.
     A naszvadiak az ünnepi szentmisére érkeztek meg, melyet Mayer Mihály, megyés püspök celebrált, majd következett a koszorúzás Szent László köztéri szobránál.
Szentlászló és Boldogasszonyfa közös együttműködésének eredményeként sikerült felújitani az 1950-es években épült általános iskolát, melynek szintén az ünnepségek keretén belül volt az átadása és a névadója.
     A délután folyamán ki-ki a maga izlésének megfelelően válogathatott a szines programokból.
Természetesen volt kukoricából készült ételek kóstolója is. A sportot kedvelők a futballmérkőzéseket követhették figyelemmel. A gyerekek érdeklődését leginkább az ingyenes játékok mint pl. az ugrálóvár, körhinta kötötték le.
     A délutáni kultúrműsor a Csuhémúzeum udvarán zajlott, ahol is felléptek helyi óvodások és Nyugdijasklub tagjai. Külföldi vendégszereplőkként nagy sikert aratott a horvátországi Szentlászlóról érkezett néptánccsoport, valamint a naszvadi citerazenekarunk, akiket szintén nagy tapssal jutalmazott a közönség.
Az esti kultúrális műsor a Sportcsarnok épületében lett megtartva, és ennek keretén belül szerepelt a Búzavirág vegyeskórus, egyedüliként mint énekkar a néptáncosok között, s mint mindig most is kiválóan szerepeltek.
     Az este fénypontjának számitó tüzijátékra összesereglett a falu apraja s nagyja, majd következett a Dupla Kávé koncertje. A nap a szentlászlóiak számára bállal fejeződött be. 
Meghívó 1.
Meghívó 2.
 

Utoljára frissítve (2010 október 29., péntek 10:34) 2010 október 15., péntek 11:56